Facebook Instagram Google Maps

Боженци

 

            На около 45 км. от град Велико Търново и само на 9 км. източно от град Габрово се намира китното селце Боженци, познато още и под името „колиби Боженците“. Селото е с изключително малко на брой местно население, но представлява интересна туристическа дестинация с така известните си Архитектурно-исторически резерват „Боженците“, музея „Новото школо“, както и църквата „Свети Пророк Илия“.

            Легендата разказва, че местността е основана от болярката Божана през 1393 г., избягала с децата си от Търново, както много други семейства, от нашествието на османските завоеватели. Много търновци намират нов подслон в дебрите на Балкана и по-трудно достъпните места в планината.

            С течение на времето през годините на XVIII-ти и XIX-ти век Боженци се превръща във важен икономически и търговски кръстопът, свързващ търговци от Бесарабия, Букурещ, Виена, Одрин, Александрия, Цариград и много други места. Освен търговията, основен поминък на местното население били пчеларството, бубарството, овцевъдството и различните занаяти. Жителите на селото взимат и дейно участие в борбите за Освобождение начело с Христо Стоянов, Христо Патрев, кметът на селото Станьо Лазаров и Иван Карадимитров.

            В следосвобожденческия период българските търговци са пряко потърпевши от затворените турски пазари и постепенно населението на Боженци е принудено да търси поминък в други градове, като Габрово, Бургас, Варна, Добрич и държавите Румъния и Русия.

            Днес селото е превърнато в Архитектурно-исторически резерват със своите невероятни къщи с дюкяни, улици, покрити с калдаръм, старото си кафене-механа, многобройните си работилници и ковачници. Боженци ще Ви пренесе в магията на миналото и ще Ви разкаже исторически легенди за велики времена. Непременно си заслужава да го посетите и да се насладите на красотата му.

            Гордост за Боженци е училищната сграда, построена през 1872 г. и позната днес като Музей „Новото Школо“.  То разполага с голяма библиотека, литографска изложба и малка художествена галерия.

            Село Боженци е част от Стоте национални туристически обекта на България, а всяка година се организират различни възстановки на традиционни български обичаи и обреди.