Facebook Instagram Google Maps

Дряновски Манастир

 

            На около 5-6 км. от град Дряново, по пътя за град Габрово, се намира Дряновският манастир „Свети Архангел Михаил“. Основан е през ХII-ти век по времето на цар Калоян след пренасянето на мощите на Свети Михаил Воин от Потука в Търновград през 1206 г.

            Манастирът има вековна история, като данни за първите му обитатели датират от праисторическата епоха, когато за основен заслон е служела пещерата Бачо Киро. До Античността населението е било предимно тракийско, като е устройвало жилищата си в каменните отверстия и кухините на пещерата.

            Пещерата Бачо Киро се намира на около 300 метра западно от манастира. Името си носи в чест на героя от Априлското въстание – Бачо Киро. Била е интензивно обитавана от праисторическия човек, като находките, открити в нея са едни от най-ранните доказтелства за човешко присъствие в Европа.

            Тежка и трудна е историята на манастира, който е бил основно средище за развитието на българското християнство и култура. Два пъти е бил сриван до основи. Първият път е изгорен от османците през 1393 г., след което през XVI-ти век местното население го издига отново, но го сполетява същата съдба.

            В края на XVII-ти век Дряновският манастир „Свети Архангел Михаил“ е построен на сегашното му място и е действащ български, мъжки манастир. По време на Възраждането манастирът е разполагал с огромна библиотека, която го е превърнала в един от най-големите и значими книжовни центрове на България.

            Трети път манастирът бива опожарен от Кърджалиите, след което е изцяло възстановен. Преаз XIX-ти век започва обновяването му с построяването на множество жилищни постройки, а чисто нов храм е изграден през 1845 г.

            Изключително важна роля Дряновският манастир е имал и за подготовката на Априлското въстание от 1876 г., като основната му роля е била за складиране на хранителни запаси и оръжия.

            Манастирът разполага с музейна експозиция „Археология и Възраждане“, изложение на личните вещи на въстаниците и бунтовниците от Априлското въстание, страхотен туристически магазин за сувенири. В манастира е изграден кът за отдих, има хотелска част, както и детска площадка.

            Дряновският манастир „Свети Архангел Михаил“ е сред най-почитаните светини от Българската православна църква, а от 1971 г. е обявен за национален паметник на културата и заедно с пещерата Бачо Кирое част от Стоте национални туристически обекта.