Facebook Instagram Google Maps

Еменски Каньон

 

            Само на 20 км. от град Велико Търново може да откриете Еменския каньон или още познат като Каньон на река Негованка. В него се намира една от първите и от най-красивите български екопътеки. Тя е едно от малкото облагородени, но също и съхранени забележителности в страната.

            Еменският каньон е обявен за природна забележителност още през 1980 г. и разполага с достъпна и живописна екопътека, подходяща за всички възрасти, една от най-дълбоките пещери в България се намира на територията му, както и водопадът Момин скок.

            Еменската екопътека следва ръба на каньона по течението на река Негованка. Пътеката е с дължина около километър и половина, обградена от величествена природа, скални феномени и живописни природни гледки. Разходката по нея в двете посоки ще Ви отнеме около два часа.

            Екопътеката е ясно обозначена и поддържана, и няма опасност да се загубите, но при спускането трябва да внимавате с мокрите и влажни участъци, които крият риск от подхлъзване. На места климатът е доста влажен, растителността буйна, а въздухът прохладен, което напомня за тропическа джунгла – още една скрита изненада в дълбините на Еменския каньон.

            В началото на Еменската екопътека се намира Еменската пещера, която е дом на колонии от прилепи. Имайте предвид, че размножителният им период е в промеждутъка май-юни месец, когато е препоръчително да не влизате в пещерата. В миналото тя е била с най-различни предназначения – от място за отглеждане на гъби и зреене на сирене, до военна база. Днес тя е популярна туристическа дестинация, а точно под нея се намира и паркингът за коли, от който може да продължите пеша по екопътеката.

            В края на екопътеката се намира и невероятният водопад Момин скок. Висок е 10 метра, обграден изцяло от скали с малък вир в оснавата си. Името си носи от легендата за девойките, които слагали край на живота си, заради несподелена любов или изгубена вяра. Ако продължите по пътеката след водопада, ще стигнете до язовир Негованка.

            Еменският каньон впечатлява със своята запазена и чиста природна красота. Изключително поддържана, лесно достъпна и удобна туристическа дестинация, която заслужава да отделите време, за да разгледате. Наслада за сетивата и духа, скрита само на няколко километра от цивилизацията.