Facebook Instagram Google Maps

град Трявна

 

            На около 40 км. от град Велико Търново се намира град Трявна в област Габрово. Градът заслужава да отделите време да го посетите, поради богатата му история и културно наследство. Трявна впечатлява с невероятната си история през вековете, красивата си архитектура, както и с известната Тревненска художествена школа.

            Първите заселници на околоността около Трявна били тракийци, за което свидетелства откритото древно Тракийско светилище в местността Елова могила, изградено през IV-ти век пр.н.е. При археологически разкопки са открити множество бронзови камбанки, които са имали символична роля в почитта към божеството, в чест на което е изградено светилището.

            След траките местността и тревненските старопланински проходи са завоювани от римляните, които оставят след себе си така известния Верейски друм – римски път, свързващ Дунава с Бяло море и Константинопол, чрез провинциите Мизия и Тракия.

            През юли 811 г. в Тревненския проход хан Крум разгромява ромеите и убива византийския император Никифор, а през 1190 г. проходът е славна сцена за победата на царете Асен и Петър над войските на император Исак II Ангел.

            Близо до град Трявна се намира селото Царева ливада, за което легендите разказват, че царете от рода Асеневци са оставили купища „царски“ находки от летния дворец на цар Иван Асен II-ри.

            Местността около Трявна е известна и с това, че по времето на обсадата на Търновград от османците през 1393 г. е дала подслон и закрила на множество побягнали от Търново боляри и духовници.

            Градът имал и водеща роля в участието в борбите за национално Освобождение. Именно в Трявна е роден и сподвижникът на Васил Левски, Ангел Кънчев, а самият дякон не малко пъти е посещавал града за организиране на революционните си дейности. Голям брой тревненци се включват в Руско-турската освободителна война (над 200 души), а Свободата си Трявна посреща по Петровден 1877 г.

            Основен исторически символ на града е Тревненската художествена школа, която е основана през Възраждането от Витан Карчов и е известна най-вече със своите дърворезбари и зографи.

            Поколения архитекти, майстори и строители са оставили своя почерк в архитектурния облик на града. Една от най-известните и символични постройки в град Трявна е Даскаловата къща, която е основен примен за облика на възрожденската архитектура. Освен нея може да разгледате и да се насладите и на възрожденските улици в Качаунската махала, както и на множество иконописни и живописни творения в църквите и домовете из целия град.

            Истински шедьовър и гордост за град Трявна е Тревненското школо, което е едно от първите светски училища на територията на България. То се намира на главния площад с чсовниковата кула и впечатлява със своя облик и история.

            Друг символ на града е сводестият каменен мост, построен от Димитър Сергюв през 1844-1845 г.

            Царица Йоана, съпруга на цар Борис III, дарява своята зестра през 1938 г. за построяването на Детския царски саниториум за лечение и профилактика на белодробни заболявания, където се лекуват деца от цялата страна.