Facebook Instagram Google Maps

Художествена Галерия "Борис Денев"

 

      Една от многото гордости на град Велико Търново е  Национална художествена галерия „Борис Денев“, която се намира в парка „Асеневци“. Галерията се помещава в старинна сграда, пригодена изцяло за нуждите ѝ и е от изключително важно архитектурно-историческо значение.

      В периода между 1926 – 1985 г. сградата е била с най-различни предназначения, сред които училище по приложни изкуства и занаяти, ветеринарен институт, полицейско управление и народна милиция. Статута си на художествена галерия получава през 1985 г. по случай мащабните чествания на 800 годишнината от въстанието на Асен и Петър.

      Художествената галерия „Борис Денев“ е една от най-старите в страната и разполага с постоянна изложба на първия си етаж, озаглавена „Велико Търново през погледа на българските художници“, а на втория са изложени свободно подбрани творби от фонда на галерията. Обособени са три основни раздела творби: живопис, графика и скулптора.

     През 2003 г. за патрон на галерията е избран известният български художник и класик в българското изкуство Борис Денев, поради множеството си творби, обвързани с град Велико Търново.

      Към днешна дата галерията разполага с една от най-големите и разнообразни колекции, съдържащи произведенията на Николай Павлович, Илия Петров, Димитър Гюдженов, Иван Лазаров, Дечко Узунов, Иван Фунов, Георги Чапкънов, Марко Марков и много други.

      Националната художествената галерия „Борис Денев“ е и ежегоден домакин на изложбата от илюстрации на деца и юноши, участвали в конкурса „Моят роден град“, организиран от Регионално управление на образованието Велико Търново съвместно с Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“.

      Ежегодно в галерията се провежда и уникална експозиция в чест на рождения ден на патрона ѝ Борис Денев, известен и разпознаваем със своите пейзажи, портрети и фигурални композиции.