Facebook Instagram Google Maps

История

     
     През далечната 1898 година в село Малки Чифлик, намиращо се на само 3 км от град Велико Търново, започва строителството на познатата ни днес Чамуркова къща. Изграждането на постройката завършва през 1904 година. В селото има общо пет подобни къщи с идетичен изглед на фасадите, богато украсени с орнаменти и уникална стилистика. Чамурковата къща за гости е най-голямата сред тях, а също и най-впечатляваща с живописните си цветове и богата орнаментика на фасадата. 
 
     Век по-късно г-н Веселин Чамурков закупува къщата от тогавашния собственик баба Катя, която заедно с дядо Георги е водела типичен стопански живот на село. Семейството се е занимавало с отглеждането на домашни животни и земеделие. В къщата на стените в малката кухня са запазени стари снимки на баба Катя и дядо Георги в знак на почит и уважение. Веселин Чамурков се заема с трудната задача да възстанови изцяло имота към оригиналния му вид, реставривайки изцяло вътрешността на къщата с цел да запази всички дървени елементи, красивата дърворезба по стените и таваните. Също така той превръща някогашния хамбар за животните на баба Катя и дядо Георги в днешната Пристройка към къщата, която разполага със собствено Студио и Суит с две двойни стаи.
 
     Чамурковата къща за гости е изцяло осъвременена и съобразена за пълноценното изживяване на своите гости. Тя предлага едно магическо изживяване, пътуване назад във времето с носталгия към миналото и вкус на тишина и спокойствие в днешните забързани дни. Интериорът разполага с множество старинни предмети, като няколко радиа, телевизори, грамофони, а черешката на тортата е 200 годишното пиано-роял работещ с въздух. Сградата е превърната в средище за фотографи, художници и скулптори. Организирани са няколко пленера (художествени дейности под открито небе), където майсторите на изкуството са представяли своите творения.
 
     През 2016г. господин Веселин Чамурков предава занаята в ръцете на синовете си Лазар и Алеко Чамуркови, които до ден днешен развиват къщата за гости, предлагайки на своите посетители невероятно и лично преживяване, пълноценен отдих и презареждане на съзнанието.
 
     Във вековната си история Чамурковата къща за гости е предлагала на своите обитатели и гости, както място за отдих и почивка, така и вдъхновение за неуморен труд и работа.
 
 
 
 

                                                            Веселин Чамурков – реставратор, колекционер и баща на пет деца.

 

            През 1979 година Веселин Чамурков решава да се премести във Велико Търново заедно със съпругата и дъщеря си. Живял до тогава в столицата, той решава да се отдалечи от градския хаос, да се наслади на красивата българската природа и да намери по-спокойно кътче за семейството си. Откривайки красотата на Велико Търново, семейството така и не се връща обратно в София.

            През 90-те години Веселин Чамурков попада на стара къща в село Малки Чифлик, която грабва вниманието му и след няколко години успява да я закупи от тогавашните собственици. Занимавал се досега с успешна търговия с рамки, Чамурков забелязва потенциала на това райско местенце, въпреки че къщата е била пред срутване.

            Влагайки цялото си сърце и труд в Чамурковата къща, Веселин превръща мястото в невероятно кътче за отдих и почивка, което бележи изцяло нов етап в живота му. Той вдъхва втори живот на старата къща, запазвайки нейното оригинално очарование.

            Постройката е една от седемте „руски къщи“ в селото, известни с това, че собствениците им работели като градинари в Украйна и идвали в България само през зимата.

            Процесът по реставрацията на стара къща е много по-сложен и трудоемък от това да се построи изцяло нова, както сам се убеждава и Веселин Чамурков, но наградата за цялостния му труд е удовлетворението и историята, която е била съхранена благодарение на неговите усилия.

            Според Чамурков къщата е построена на уникално място, тъй като през селото минава лековитият средиземноморски бриз, който помага на асматици, а също и подобрява качеството на съня.

            Къщата нямала двор, но Веселин обособил място и направил красива градина. Изградил е водна каскада от вградени камъни, донесени от най-различни локации от самия него, включително и от Рилския манастир и Рупите.

            Реставрацията по интериора на къщата отнема не по-малко усилия. За нея Веселин се е допитвал и работил с известни художници, събирал е антики в продължение на 15 години и всичко това може да се види и усети във всяка една от стаите, с които разполага къщата, украсени с уникални картини и автентични мебели.

            Веселин Чамурков споделя, че тайната за създаването и  съхранението на това чудно местенце, е любовта. Именно с много любов към това, което прави, е събрана и колекцията му от най-различни старинни предмети, като например 1000 плочи, 25 грамофона, първият български и руски телевизор, десетки радиоприемници, пишещи машини, фотоапарати, радиоапарати, бутилки с български царе и владетели и много други ценни антики.

            Днес Чамурковтакъща за гости е редовно посещавана от много българи и чужденци, интелигентни хора и хора на изкуството. Едни от най-известните гости са Васко Кръпката, Мариус Куркински, певицата Камелия, рапърът 100 кила, Антон Хекимян, търновският изпълнител Петко Савов и много други.

            Чамурковата къща е и мястото, където Веселин се радва на голямото си семейство, разрастнало се до 5 деца – дъщеря му, с която пристига от столицата в търсене на нови приключения и след нея му се раждат две двойки близнаци – уникален феномен, особено за България.