Facebook Instagram Google Maps

Къщата с маймунката

 

         На улица Стефан Стамболов в град Велико Търново се намира един от шедьоврите на майстор Уста Кольо Фичето, а именно известната Къща с маймунката. Построена е в типичен възрожденски стил през 1849 г. за търговеца Никола Коюв., богато украсена и красиво обагрена в рядко срещани елементи на фасадата за времето си. Тя се води за начало на живописната Самоводска чаршия, която е един от най-значимите исторически съхранени символи за търновци.

         За известен период от време в къщата е живял и известният търновски възрожденец Стефан Пенев-Ахтар, който е един от първите български колекционери на старинни антики и притежател на първата в страната частна сбирка на ценни средновековни ръкописи и монети.

         Името си къщата дължи на поставена над главния вход миниатюрна скулптура на маймунка, над която има плоча с надпис. Сградата се състои от три етажа с обща ширина от 6 метра, но затова пък компенсира с дълбочина от около 15 метра, стигайки до друга улица. Т.е. двете лица на къщата гледат към две различни улици.

         Изключително интересен е вторият етаж на Къщата с маймунката, който представлява вътрешен вестибюл, осветен изцяло от прозореца, поставен на тавана на третия етаж. Останалите помещения са били използвани за магазин, складове и стаи за живеене.

         Външната украса на фасадата е направена от невероятно и уникално съчетание на тухлени облицовки с изпъкнали фигури. Тя е една от малкото такива къщи във Велико Търново, впечатляваща с уникален дизайн и интересни интериорни решения.

         Реставрацията на къщата е по проект на арх. Т. Теофилов, благодарение на който можем да се докоснем до магията на миналото, успял да съхрани основната идея и структура на сградата.

        Днес Къщата с маймунката е със статут на архитектурен паметник и е превърната в музей. Горещо Ви препоръчваме да посетите не само нея, но и да си направите цялостна разходка по Самоводската чаршия.