Facebook Instagram Google Maps

Музей "Възраждане"

 

       На площад „Съединение” в Старопрестолния град Велико Търново в съседство с Историческия музей се намира музеят „Възраждане и Учредително събрание“. Сред местните жители музеят е известен с името Конака, идващо от турски и означаващо „полицейско управление” по време на Османската империя. Преди да стане музей срагдата е била именно Конак.

Музеят „Възраждане“ представлява кръстовидна сграда с два етажа от север и четири от юг. Построена е от един от най-бележитите български архитекти през XIX век – Колю Фичето.

       На три от етажите в музея  „Възраждане и Учредително събрание“ може да посетите и разгледате историческата експозиция, в която ще откриете експонати от християнското изкуство по време на османското робство, колекция от икони от средата на XVI век, живописни и художествени произведения от Тревненската школа, на художниците Станислав Доспевски и Николай Павлович.

       В музей „Възраждане и Учредително въстание” в гр. Велико Търново  са представени експонати, отделящи внимание на борбата на българската църква за независимост, както и съхранението на българската книжовна дейност в читалищата.

       В експозицията на музея „Възраждане“ може да разгледате и предмети и документи от най-различните практикувани занаяти в епохата на Възраждането – грънчарство, кожухарство, златарство, железарство, шивачество и много други.

 

Снимков материал и художествени илюстрации в музея разказват за търговията и икономиката на Търновград, както и за зараждането на фабричното производство.

       На втория етаж на музея „Възраждане“може да проследите най-значимите моменти от националноосвободителните дела на населението от Търновския край, а именно хайдушките движения, различни въстания, включително и Априлското въстание от 1876г.

       На третия етаж в музея се намира залата, в която е организирано и проведено Учредителното събрание в Търново с тържествено откритие на 10 Февруари 1879г. Целта на Първото Велико Народно събрание е била изготвянето на основен закон – Първата Българска Конституция. Това бележито събитие бележи началото на съвременна  България.

       Непременно посетете музей „Възраждане и Учредително събрание” - автентично място, което ви връща назад във времето по време на велики дела, неизменна част от богатата Българска история.