Facebook Instagram Google Maps

Паметник "Майка България"

 

            В центъра на град Велико Търново се издига паметникът „Майка България“, който е издигнат в чест на дадените жертви в Руско-турската, Сръбско-българската, Първата и Втората балканска, както и Първата Световна война.

            За паметника се счита, че е точният център на града. Намира се точно срещу сградата на Общината, близо до внушителния монумент, посветен на братята от рода Асеневци. Така с една разходка може да посетите няколко исторически забележителности на старата ни столица.

            Паметник „Майка България“ е открит на 6 май 1935 г., благодарение изцяло на средствата, предоставени от жителите на град Велико Търново, като в началото е бил известен под името „Паметник на победите“.

            Монументът е изработен от мрамор и бронз с височина от 18,5 метра. Структурата му е на три нива: основа с костница и водещи стълби, четири бронзови фигури на войници и офицери, а на върха е поставена коленичеща жена с корона на главата и знаме в ръка.

            Автор на паметника е скулпотърът Светослав Йоцов, а в изпълнението на идеята се включва талантливият български архитект Теньо Ибушев. Металното заграждение около монумента е дело на         Леон Филипов, а живописната градинка с растения като мимоза, секвоя, калифорнийски кедър и други екзотични цветя е по проект на Антон Ян Новак, изградил Старата Градска градина и Морската градина във Варна.

            Китната градинка около паметника разполага с множество пейки, на които може да си починете и да се насладите на красотата на старопрестолния град. Мястото е с особена атмосфера и е подходящо за красиви пейзажни снимки.

            По времето на социализма в България, короната от главата на Майка България била премахната, защото е считана за символ на монархията. След 1989г. е установено, че короната все още се съхранява и отново е положена на главата на коленичещата жена.

            От 2000-ната година в костницата на монумента гори вечен огън в чест на загиналите българи и търновчани за освобождението на България.