Facebook Instagram Google Maps

Парк "Света гора"

 

            На 21-ви септември 2016 година официално беше открит Парк „Света гора“ – най-новата гордост на град Велико Търново, позната сред местното население като „Зеленото сърце на града“.

            Паркът се разполага върху 537 декара площ, включващ в себе си над 6 км пешеходни и вело алеи, атракционни площадки за скейтборд и спортно колоездене, места за пикник и безедки за отдих, фитнес уреди на открито, парк за домашни любимци и много други забавления.

            Парк „Света гора“ е изграден от фирма ХИТ по оперативна програма „Регионално развитие“ с отпуснати средства на стойност 1,9 милиона лева. Намира се върху едноименния хълм Света гора, който е бил духовно и книжовно средище през Средновековието.

            На хълм Света гора се е намирал манастир „Света Богородица Одигитрия“, в който патриарх Евтимий Български основава Търновската книжовна школа. Смята се, че по протежението на целия хълм са съществували около 16 манастира.

            По време на османското робство хълм Света горае бил място за отдих и забавления, където са се организирали панаири, събори и много други мероприятия.

            Парк „Света гора“ е чудесно място за крекарване на време със семейството и приятели. Той предлага както най-разнообразни атракциони и забавления, така и много места за отдих и почивка.

            Паркът разполага с невероятна панорамна изгледна площадка от над 120 квадратни метра, която разкрива спираща дъха гледка към крепостите Царевец и Трапезица, както и към Стария град на Велико Търново.

            Парк „Света гора“ е невероятно и мащабно само по себе си творение, гордост за целия регион на град Велико Търново. Изграден е с най-иновативните и съврменни технологии, подходящ за всеки човек, независимо от възрастта или здравословното му състояние – за всекиго има по нещо.