Facebook Instagram Google Maps

Патриаршески манастир „Света Троица“

 

            На само 6 километра северно от град Велико Търново, в подножието на Арбанашкото плато се намира Патриаршеският манастир „Света Троица“, обгърнат от високи отвесни скали.

            Не е ясна точната дата на построяването на сградата, но съществуват две основни теории. Първата е, че манастирът „Света Троица“ е изграден през 1070г., а втората, че е основан от Патриарх Евтимий с помощта на цар Иван Шишман в промеждутъка между годините 1371 – 1395. Именно, заради втората теория се счита, че манастирът е наречен „Патриаршески“ или също известен, като „Шишманов“.

            През 1847 година великият български майстор Колю Фичето изгражда църквата на Манастир „Света Троица“, зографисана и стенописана от друг велик български автор и художник – Захари Зограф. Негово творение са големите невероярни икони на Йоан Кръстител, Богородица, Света Троица, Христос Вседържител, както и цялостната живопис на вътрешността на църкавата.

            Църкватана манастира е с кръстообразна форма и  с три добавени купола след Освобождението на България, тъй като по време на османското владичество са били забранени за православните църкви.

            Римски пограничен камък, донесен от село Хотница, с надпис от римския император Адриан (117 – 138г.), обозначаващ римските провинции Тракия и Мизия, е поставен в основите на една от колоните на църквата.

            За съжаление, силно земетресение в района на Велико Търново през 1913 година срива до основи и манастира, и църквата, но те биват изцяло възстановени на същото място.

            Манастирът „ Света Троица“разполага с няколко манастирски сгради, параклис „Свети Евтимий Патриарх Търновски“, селскостопански постройки и кладенец с оформен купол. Близо до църквата има и параклис в почит на Исус Христос, до който е погребан търновският митрополит Йосиф през 1918г.

            От 1948 година досега манастирът е изцяло девически.