Facebook Instagram Google Maps

Самоводската Чаршия

     

     Самоводската чаршия във Велико Търново или позната още като „Самоводския пазар“ е улица в старата част на старопрестолната столица, която ни пренася в далечното минало, когато занаятчиите са показвали труда си, а хановете са посрещали пътници от близко и далеч.

     Създадена през средата на XIX век, Самоводската чаршия и до ден днешен е запазила възрожденските си дюкянчета, заначтчийски работилници и ханове.

     Търговията и занаятчийството са били основен поминък за българското население и именно Самоводската чаршия в турстическата столица на България Велико Търново е била средище на най-китните и богати на избор възрожденски пазари.

     Разхождайки се по нея, може да разгледате хаджи Давидовия и хаджи Великовия хан, както и този на Атанас Йоноолу. Освен тях има и множество възрожденски и следосвобожденски къщи, запазили историческия си дух и обаяние.

     На Самоводската чаршия в старинния квартал "Варуша" на гр. Велико Търново се намират метохът на Хилендарския манастир и родната къща на българския писател Емилиян Станев.

     Напълно оборудвани и работещи са няколко основни работилници, в които може да се запознаете с различни занаяти: тъкачница, иконописно ателие, шекерджийница, грънчарска и резбарска работнилници и други.

     Разбира се, на самата чаршия, има и сувенирни и антикварни магазини, от които може да си вземете спомен от отминали времена на историческа гордост и възход.