Facebook Instagram Google Maps

Спектакъл "Звук и Светлина"

 

     Една от най-големите атракции не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа се случва всеки уикенд, а през лятото и всеки ден във Велико Търново, а именно Аудиовизуалният спектакъл на Крепостта Царевец, където целият хълм е пъстро оцветен заедно с музикална хореография,  въздействаща композиция пресъздаваща драматичните събития при въздигането и падането на Средновековна България.

     Преди повече от 30 години през 1979г. с развитието на град Велико Търново като културен, исторически и туристически център се заражда и идеята за създаването на мултимедиен спектакъл, свързан с крепостта Царевец.

     Цялата идея за светлинно-звуково шоу започва с обсъждането за поставяне на камбана в камбанарията на Патриаршеската църква, която да звъни в определени часове.

     В последствие, благодарение на „Арт Центрум“ – Прага в лицето на Яромир Хник, се осъществява идеята за цялостен светлинно-звуков спектакъл.

     Проектът е по концепция и инициатива на режисьора Въло Радев, който посредством 630 км. кабелна мрежа, 2400 цветни прожектора, 140 светкавици и 6 биещи камбани, създава неповторим спектакъл със спиращо дъха зрелище.

     Светлинно-звуковото шоу „Звук и светлина“ е създадено по сценарий на писателите Серафим Северняк и Антон Дончев. Заглавието е „Търновска легенда“ и извървява пътя от създаването на България през 681г. до превземането на Търновград от османците през 1393г.

     Чехите, участвали в създаването на светлинно-звуковото шоу, предвиждали не повече от 12 години живот на спектакъла. Противно на всички очаквания вече над 30 години програмата е запазила оригиналния си вид и впечатлява зрители от цял свят. За цялото това време няма нито едно проваленошоу поради техническа неизправност.

    Специално изградена е VIP зала с тераса и панорамна гледка към Крепостта Царевец, която се намира зад Катедрален храм "Рождество Пресв. Богородица". Комфортна и климатизирана залата предлага незабравима гледка към хълма "Царевец", така че зрителите да се насладят на спектакъла при всякакви метеорологични условия.