Facebook Instagram Google Maps

Стамболов мост

 

      Стамболов мост в град Велико Търново е издигнат над река Янтра в чест на видния търновчанин и бележит български държавник Стефан Стамболов. Построен в края на XIX-ти век, мостът е на надморска височина от 160 метра и свързва централната част на града с хълма Света гора. От него се открива невероятна гледка към старата част на Велико Търново.

      Строежът на моста е започнат през 1892 г. по проект на италианския архитект Джовани Мусути в изпълнение от виенската фирма за метални леярски изделия „Рудолф Филип Вагнер“, построила Орлов и Лъвов мост в столицата. Целта на построявено му е била да се съкрати пътя между града, ЖП гарата и Великотърновския университет. Съоръжението е било уникално по рода си за времето си, състоящо се от два тунела, два железопътни и един пешеходен мост.

      В работата по изграждането на моста основна роля има и търновският майстор-строител Стоян Герганов, изградил специална дървена констукция-скеле за основополагането на конструкцията.

     Дни преди мостът да бъде завършен и пуснат в експлоатация се случва ужасяващ инцидент по време на монтажа. Последната метална дъга, която трябвало да бъде поставена, полетяла от 30 метра височина към реката. За щастие работниците успели да се спасят, докато с безпомощен ужас гледали как няколко тона метал се свличат във водите на Янтра.

     Стамболовият мост е известен и с подвига на българския офицер-пилот Петко Попганчев, който на 24 май 1932 г. със своя самолет ДАР-1А се спуска и преминава под свода на арката, прави обиколка над града и каца на поляна под връх Картала. Никой до ден днешен не е успял да повтори полета му, а легендите разказват, че целта на офицера е била обяснение в любов към местна девойка.

     Днес мостът е не само популярна туристическа дестинация, но и предпочитано място за любителите на силни усещания. Тийнейджърите го превръщат в писта за състезания по скейтборд, ролери и кънки, а изключителна популярност набират и скоковете с бънджи към 37 метровата бездна.