Стената на Крепостта Трапезица

Крепостта „Трапезица“

На десния бряг на река Янтра срещу Kрепостта Царевец се намира Kрепостта  Трапезица. До нея се стига чрез кабинков лифт, движещ се по релса, т.нар. фуникуляр, чиято долна станция започва от паркинга на наскоро реставрираната ЖП гара „Трапезица”, където в 9:00 ч. на 22 Септември през 1908 г. влакът на цар Фердинанд I заедно с българския политически елит спира. Там на тази велика дата е направен Първият препис на Манифеста за обявяване на Независимостта на България.

Хълмът Трапезица е естествена крепост, изцяло заобиколена от реката, била е свързана с крепостта Царевец чрез главния си вход, който се намира от южната страна, образувайки мост над река Янтра.

Крепостта Трапезица е разполагала със 17 богато украсени църкви, чиито основи могат да се видят и днес.

В най-голямата църква на крепостта Трапезица се вярва, че са били съхранявани мощите на Св. Иван Рилски, донесени във Велико Търново от град Средец (днешна София) от цар Иван Асен I. Затова и църквата е кръстена с името „Иван Рилски“, въпреки че през 1469г. мощите на светеца са пренесени за съхранение в Рилския манастир.

С настъпването на Османската Империя на територията на страната ни са забранени разкопките и проучванията, свързани с Kрепостта Трапезица. Изследователската дейност на хълма се възобновява чак след Освобождението.

Легенда гласи, че на хълма Трапезица са се леели монети от чисто злато, но при навлизането на османската войска всичкото злато е било скрито в тайно подземие, защитено с каменна плоча.

Фондация „Гейдар Алиев“ в лицето на Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева дарява 1 251 000 евро за хилядолетния хълм Трапезица във Велико Търново.

Стената на Крепостта Трапезица