Facebook Instagram Google Maps

Узана

 

         Ако сте фенове на нестандартните туристически маршрути, непременно Ви препоръчваме да посетите точния географски център на България в местността Узана. Тя се намира на около 20 км. отград Габровов подножието на връх Исполин и представлява високопланинска поляна, позната и под името Вътро поле.

         През 1991 г. на територията на Узана е поставен знак във формата на пирамида и оцветен с цветовете на българския трибагреник, отбелязващ средата на територията на страната. Географският център на България е включен и в списъка на Стоте национални туристически обекта на България.

         Местността Вътро поле придобива статут и на курортен комплект през 2009 г. и предлага възможност за отдих сред красивата и живописна природа на българския Балкан.

         Узана разполага с най-широката билна поляна на територията на Стара планина, запазила животворната магия и красота на вековните букови гори, както и множество защитени в Червената книга, видове флора и фауна  На запад и на изток местността представлява отправна точка за Национален парк „Централен Балкан“ и Природен парк „Българка“.

        Местността е подходяща не само за обикновена разходка, но и за скално катерене, планинско колоездене и изучаване на пещери. Но най-висока популярност Узана набира чрез зимните си дейности и статута си на зимен курорт. Разполага с осем писти, а най-голямата от тях е с размер от 1300 м., като всичкиса снабдени с влекове.

        Ако сте любители на чистия планински въздух, то Узана е най-подходящото място за наслада на сетивата: величествена и впечатляваща природа в комбинация с натурални звуци от дебрите на Балкана.

        През местността преминава и туристическият маршрут „Ком-Емине“, който свързва Адриатическо с Черно море и представлява интерес за стотици туристи от различни точки на света. Тръгвайки на изток по него ще достигнете и до връх Хаджи Димитър, познат още като връх Бузлуджа. На запад той води до хижа „Мазалат“ и масива Триглав.