Facebook Instagram Google Maps

Водопад Кая Бунар

 

            На около 15 километра от град Велико Търново и на 2 километра от село Хотница може да откриете невероятния природен феномен водопадът Кая Бунар или познат още като Хотнишки водопад, а в ляво от него се намира дългата километър и половина Хотнишка екопътека. Мястото е подходящо за пикник и игри сред природата.

            Кая Бунар или Хотнишки водопад е един от най-забележителните природни туристически обекти в района, който впечатлява с над 20 метра височина. Водите му, идващи от река Бохот, се спускат под лек наклон и въпреки не толкова големите си размери, природата си е направила илюзия и е създала доста силен грохот, поради пречупването на звука от падащите води в скалите.

            От 1971г. водопадът е обявен за защитена територия.

            Хотнишката Еко-пътека, започваща до самия Хотнишки водопад впечатлява с живописните си и спиращи дъха пейзажи, не е особено лесна за преминаване особено за деца и възрастни, но резултатът несъмнено си заслужава усилията. Тя е изградена от напречно наредени дървени летви, по които трудно биха се разминали двама души. Преминаването ѝ изисква доста внимание и предпазливост. Част от цялото очарование на изживяването е именно пътят до самия Кая Бунар през тясната и криволичеща екопътека.

            Хотнишкият водопад удивлява с красотата и обаянието на природните му дадености. Не само той, но и цялата го заобикаляща среда, представляват наслада за окото и сетивата. Никога не бихте предположили, че такова райско кътче, може да се намира толкова близо до оживен и кипящ от енергия град.

            Въпреки че надморската височина на местността на село Хотница позволява посещения от туристи по всяко време на годината, ние Ви препоръчваме да изберете по-топлите месеци, тъй като всичко наоколо ще бъде зелено и цъфтящо, а и ще усетите прохладата в летните жеги. Така ще успеете да се насладите на цялостната красота на природата наоколо.

            В близост до Кая Бунар и Хотнишката екопътека има удобен паркинг за превозни средства. След това Ви препоръчвме удобно обувки и водни запаси за една запомняща се и вдъхновяваща разходка.