Facebook Instagram Google Maps

Връх "Бузлуджа"

 

          Чрез пешеходен преход по асфалтов път от връх Шипка може да се стигне и до друг паметен български връх с невероятна и велика история, а именно връх Бузлуджа, познат още и под името Хаджи Димитър. Той е висок 1441 метра и се намира при Шипченско-Тревненския дял на Централна Стара планина.

          На връх Бузлуджа през 1868 г. с турските войски се сражава смелата чета на Хаджи Димитър, но въпреки силния дух на българските бойци, те са победени, поради малобройния им състав в сравнение с турците. Въпреки падението българите никога няма да забравят честта и смелостта на юнаците, дали живота си за свободата на родината. Тяхната памет ще се пази вечно благодарение и на възрожденските литературни произведения, най-известното от които е поемата „Хаджи Димитър“ от Христо Ботев:

 

„Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небо, звяр и природа

и певци песни за него пеят...“

 

          Днес на върха е издигнат внушителен монумент, изграден през 1981 г. с наименованието „Дом-паметник на БКП“Паметникът е издигнат в чест на тайния Бузлуджански конгрес от 1891 г., на който бива създадена Българската социалдемократическа партия.

          Монументът се състои от т.нар. жертвен поднос и колона, сравнявани на външен вид с Олимпийския стадион в Монреал. Паметникът разполага с голяма тържествена зала, украсена с мозайки с внушителна обща площ от 550 кв.м.

          Паметникът на връх Бузлуджа е по проект на многоброен колектив, начело на който застава проф. инж. Добромир Коларов. Цялостното оформление на произведението е с цел пресъздаване на борбите на БКП за изграждане на социалистическо общество.

         След политическото пренареждане от 10-ти ноември 1989 г. Паметникът започва бавно да влошава състоянието си и да се разрушава. За лошото му състояние допринасят и недоброжелатели, които разграбват и унищожават голяма част от творенията в самата конструкция. Въпреки това Монументът на връх Бузлуджа е включен в класацията „Най-красивите изоставени места в света“ под номер 25.

         На няколко пъти в периода 2011 – 2017 г. Българската социалдемократическа партия е отправяла искане за получаване на безвъзмездно право на ползване върху Паметника, но такова им бива отказвано. Всяка година на мястото в местността Историческа поляна, под връх Хаджи Димитър, БСП провежда своя партиен събор, на който присъстват симпатизанти на партията.