местност Ксилифор Велико Търново

местност „Ксилифор“

Ако Ви е харесала статията, моля подкрепете ни, като оставите отзив тук Благодарим! 🙂

          Само на 4 км. източно от град Велико Търново, сгушена сред хълмовете на Арбанаси и Шереметя, далеч от шума и замърсяванията на града, се намира приказната местност „Ксилифор“ – райско кътче, предпочитано от много туристи за отдих и допир до природата. Тук можете да неамете беседка с барбекю за вашия излет или семеен празник на открито.

Наименованието на местността идва от гръцки произход и в буквален превод означава „място за добиване, свличане на дърва“.

Освен с невероятна природа, паркът в местността „Ксилифор“ разполага и с множество скулптури, изработени от студенти на Великотърновския Университет „Св. св. Кирил и Методий“. Материалите, които студентите са използвали са дърво, камък и метал. Най-впечатляващите творения са Библиотеката, със своите огромни книги от дърво, Мъдрият бухал и големият Змей-горянин, висок 2 метра и дълъг 8 м.

          Паркът е изключително подходящ за всички възрасти типове хора. Дори за любителите на спорта той предлага футболно и волейболно игрище, уникална въжена инсталация за екстремни усещания за малки и големи (дарение от фирма Walltopia), както и 16 кв.м. стена за катерене. За децата има изградени уникални беседки и детски площадки, предлагащи обособени кътове за игра и забавление.

Към всичко изброено до тук ще добавим и това, че в парка има красиво езеро с плуващи патици и костенурки, а точно до него Хижа „Ксилифор“ може да Ви предложи вкусна скара и напитки. През топлите месеци в годината е отворен и Снек бар „Езерото“, разполагащ с просторна тераса с гледка към невероятното преплитане на вода и природа.

Районът на местността „Ксилифор“ предлага цялостно презареждане на духа и сетивата. За всекиго има по нещо и Ви гарантираме, че ще прекарате страхотен ден, избирайки да го посетите. Ще може да се насладите на чистия въздух и уникалната флора и фауна, съчетани с модерни забавления и атракциони.

В парка ежегодно се провеждат и множество културни мероприятия, свързани с изкуството, като пленери по скулптура и живопис, фестивали за песни и танци, спортно-туристически и училищни празници, както и много други. Подходящ е за организиране на групови екскурзии или семейни пикници.

Местност „Килифор“ е предпочитано място за гражданите и посетителите на град Велико Търново, а и за гостите на Чамурковата къща. Страхотни условия за почивка и отдих в природата, за семейни празници на открито и барбекю през уикенда.

Препоръчваме на нашите гости да посетят мястото, ако искат да хапнат вкусни кебапчета с бира в хижата край езерото.

местност Ксилифор Велико Търново