връх "Бузлуджа" в Стара планина - странният паметник на върха на планината

Връх „Бузлуджа“

Ако Ви е харесала статията, моля подкрепете ни, като оставите отзив тук Благодарим! 🙂

          Чрез пешеходен преход по асфалтов път от връх Шипка може да се стигне и до друг паметен български връх с невероятна и велика история, а именно връх Бузлуджа, познат още и под името Хаджи Димитър. Той е висок 1441 метра и се намира при Шипченско-Тревненския дял на Централна Стара планина.

На връх Бузлуджа през 1868 г. с турските войски се сражава смелата чета на Хаджи Димитър, но въпреки силния дух на българските бойци, те са победени, поради малобройния им състав в сравнение с турците. Въпреки падението българите никога няма да забравят честта и смелостта на юнаците, дали живота си за свободата на родината. Тяхната памет ще се пази вечно благодарение и на възрожденските литературни произведения, най-известното от които е поемата „Хаджи Димитър“ от Христо Ботев:

 

„Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небо, звяр и природа

и певци песни за него пеят…“

 

Днес на върха е издигнат внушителен монумент, изграден през 1981 г. с наименованието „Дом-паметник на БКП“Паметникът е издигнат в чест на тайния Бузлуджански конгрес от 1891 г., на който бива създадена Българската социалдемократическа партия.

          Монументът се състои от т.нар. жертвен поднос и колона, сравнявани на външен вид с Олимпийския стадион в Монреал. Паметникът разполага с голяма тържествена зала, украсена с мозайки с внушителна обща площ от 550 кв.м.

          Паметникът на връх Бузлуджа е по проект на многоброен колектив, начело на който застава проф. инж. Добромир Коларов. Цялостното оформление на произведението е с цел пресъздаване на борбите на БКП за изграждане на социалистическо общество.

След политическото пренареждане от 10-ти ноември 1989 г. Паметникът започва бавно да влошава състоянието си и да се разрушава. За лошото му състояние допринасят и недоброжелатели, които разграбват и унищожават голяма част от творенията в самата конструкция. Въпреки това Монументът на връх Бузлуджа е включен в класацията „Най-красивите изоставени места в света“ под номер 25.

На няколко пъти в периода 2011 – 2017 г. Българската социалдемократическа партия е отправяла искане за получаване на безвъзмездно право на ползване върху Паметника, но такова им бива отказвано. Всяка година на мястото в местността Историческа поляна, под връх Хаджи Димитър, БСП провежда своя партиен събор, на който присъстват симпатизанти на партията.

Упътване от Чамурковата къща за гости до връх „Бузлуджа“ през Google Maps намерете тук

връх "Бузлуджа" в Стара планина - странният паметник на върха на планината
връх Бузлуджа в Стара планина