Гледака от резиденцията в Арбанаси

Архитектурен резерват Арбанаси

Ако Ви е харесала статията, моля подкрепете ни, като оставите отзив тук Благодарим! 🙂

            Ако се намирате в района на град Велико Търново, със сигурност Ви препоръчваме да посетите невероятния архитектурно-музеен резерват Арбанаси, който се намира на само 4 километра североизточно от града. От него се откриват красиви панорамни гледки към историческите крепости Царевец и Трапезица.

За селището Арбанаси се счита, че съществува още от края на XV и началото на XVI век. В пределите на тогавашната Османска империя селището е било под владението на великия везир Рустем Паша.  Във ферман от 1810 година се споменават множество привилегии и права, които са притежавали християнското население на територията на Арбанаси – освобождаване от данъци и налози, автономно управление, защита на статута, честта и имотите на жителите на селището.

Именно, поради тези факти, Арбанаси е бил желано място за живеене. На територията си той е събирал българско, албанско, влашко и гръцко население, обединявано от източноправославното си вероизповедание и гръцкия език и писменост.

Архитектурно-музеен резерват Арбанаси е единствен по рода си в България, в който и до ден днешен може да разгледате монументални старинни къщи, имитиращи малки крепости, както и множество живописни църкви („Рождество Христово“, „Свети Димитър“, „Свети Георги“, „Свети Никола“ и други), запазени с оригиналните си стенописи от XVI век, превръщайки селището в уникален исторически паметник и културно-художествено наследство.

Основни приоритети в развитието на Арбанаси през вековете са били търговията, образованието и организацията на учебното дело. През XVII век към всеки един от храмовете в селището е имало функциониращо килийно училище, а арбанисчани са търгували със страни като Италия, Румъния, Полша и Русия.

За съжаление кърджалийски дружини унищожават селището през 1798 година, като след време е направен опит за възстановяване, но никога не придобива предишния си облик.

В с.Арбанаси ще се разходите по тесни улички между стари къщи и манастири, ще останете възхитени от завладяващата гледка към Стара планина, Царевец и Велико Търново в панорамния парк до телевизионната кула и ще яздите кон в Конна база „Калоян“ в Арбанаси.

Линк към Арбанаси за навигация от Чамурковата къща.

Гледака от резиденцията в Арбанаси
Архитектурен резерват село Арбанаси