Етърът - Етнографски комплекс парк-музей на открито

Етърът

Ако Ви е харесала статията, моля подкрепете ни, като оставите отзив тук Благодарим! 🙂

          На около 45 км. от град Велико Търново в квартал Етъра в град Габрово се намира невероятния Регионален етнографски музей на открито „Етърът“. Той е първият такъв музей на територията на България и ще Ви пренесе изцяло във времето на българското занаятчийство, пресъздавайки и традиционните български бит и култура от края на XVIII-ти до началото на XX-ти век.

Освен, че Етърът е част от Стоте национални туристически обекта на България, той е обявен и за народен етнографски парк, както и за паметник на културата.

Създаването му започва през 1963 г. под ръководството на габровеца Лазар Донков, като за начало е била изцяло реставрирана съществуващата воденица по поречието на река Сивек. След това поетапно са изградени и останалите обекти, чрез реставрация на заварените на терен постройки, както и пресъздаване и пренасяне на предварително зададени по план сгради.

Гордостта на музея на открито „Етърът“ са единствените в България действащи водни съоражения по сбирка на народна техника за управление на водата. Те включват воденица-караджейка, валявица и тепавица. Там може да откриете и единствената колекция в България на технически съоръжения, задвижвани от вода.

Името на регионалния етнографски музей на открито „Етърът“ идва от древното наимонование на река Янтра (Етър), която минава през град Габрово и е била основна движеща сила, извор на живот и средство за поминък на местното население.

          Музеят разполага и с уникална по рода си Занаятчийска чаршия, която изцяло ще Ви пренесе в кипящия възрожденчески бит. Тя разполага с действащи занаятчийски работилници, дюкяни, кафене и жилищни сгради.

         РЕМО „Етър“ получава почетния орден „Кирил и Методий“ – първа степен през 1989 г. за заслуги по опазването и популизирането на българското културно-историческо наследство.

Горещо Ви препоръчваме да посетите музей „Етърът“, за да се насладите на картината на една отминала епоха. Както и самите управници на музея казват:

„Тук водата завърта колелото на вековна воденица, а калдъръмът под краката напомня, че истинската красота в живота е скрита в преживяването на емоцията да се докоснеш до майсторлъка на предците ни.“

Упътване през Google Maps до „Етърът“ от Чамурковата къща намерете като натиснете тук

Етнографски музей на открито Етърът
Етърът - Етнографски комплекс парк-музей на открито