Facebook Instagram Google Maps

Люлката на любовта

 

     Горещо препоръчваме едно запомнящо се преживяване на добилата напоследък  голяма популярност атракция  „Люлката на любовта” на Гарга Баир

     Само на около километър и половина от центъра на град Велико Търново се намира живописната скална местност Гарга Баир. Там може да откриете и Люлката на любовта– изключително интересно съоражение, подходящо за красиви и романтични снимки.

     Въпреки трудния преход до Люлката, с по-удобни обувки и запаси с вода, може да обиколите целия маршрут за около половин час без да бързате.

     Преминавайки по тесните и хлъзгави пътеки, трябва да се движите с повишено внимание, но ще се насладите на невероятни природни гледки и пищни пейзажи.

     Стигайки до Люлката на любовта, пред Вас ще се открие панорамна гледка към града и река Янтра. Мястото е спиращо дъха с красотата си.

     Начините за стигане до Люлката са два: първият е маршрут през разклона за Арбанаси, а вторият е през църквата „Св. Троица“. Ние Ви препоръчваме първия маршрут, като, след като завиете надясно в посока Арбанаси, ще видите чешмата „Каменец“ и тя може да Ви служи като ориентир.

     Интересна е историята на местността Гарга Баир, където се намира Люлката на любовта. Преди много години в района е съществувала кланница в близост до хълма, където е имало струпване на ята от гарги – Гарга Баир.

     Обхождайки маршрута до Люлката, също така може да се насладите на пейзажите от хълмовете Царевец и Трапезица.  

     Не е известен авторът на Люлката на любовта, но със сигурност популярността ѝ нарства все повече, за което свидетелстват опашките, извиващи се от чакащи да заснемат интересното творение, докато „целият град е в краката им“.