Паметник "Асеневци"

Паметник „Асеневци“

Ако Ви е харесала статията, моля подкрепете ни, като оставите отзив тук Благодарим! 🙂

На ул. „Александър Стамболийски“ в град Велико Търново се намира величественият паметник „Асеневци“, наричан още „Конниците“. Паметникът е творение с внушителни размери, издигнат в чест на българските царе Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II.

      Паметникът „Асеневци“ се намира в местността Боруна в близост до Стамболовия мост и Държавната художествена галерия „Борис Денев“.

Прецедент в световната история, паметникът бива завършен изцяло със заобикалящото го пространство само за една година, а за изработка му са отнели само два месеца.

    „Асеневци“ е художествено дело на екип от бележити български автори: доцент Крум Дамянов, архитект Георги Гечев, инженер Коста Цеков, Иван Славов и Владимир Игнатов.

     Паметникът изобразява четиримата велики български владетели като конници, a всеки от тях е представен със собствена характеристика и уникалност.

     Цар Петър, като най-голям и мъдър от братята, е представен с жест на благословия към народа.

     Цар Асен, решителен и непримирим, хванал здраво юздите на коня си и с боен меч в готовност.

     Цар Иван Асен II, чието величие достига своя пик с разгръщането на България отново до три морета, е изобразен с корона и копие, пробождащо нарушения мирен договор от Теодор Комнин. Пергаментът е набучен на копие и издигнат като боен щандарт, за да вдъхнови войската на царя за сражение. Битка, завършила с пълен успех за българския цар.

     Цар Калоян, най-малкият от братята и единственият, притежаващ католическата титла „крал“, е представен с войнствена осанка и висока образованост.

     Паметникът „Асеневци“ е висок цели 15 метра, а самите ездачи за поставени на четири гранитни постаментa с височина от 7 метра всеки.

В средата на паметника е поставен внушителен меч, висок 33 метра и обърнат с острие, сочещо към небето – символ на величието и непреклоността на средновековна България.

При дръжката на меча е изобразена фигура на Оранта – религиозен термин, означаващ молещ се човек с вдигнати ръце нагоре.

     Паметникът „Асеневци“ е изграден изцяло със средства от дарения на българи и е на стойност 6,4 милиона лева.

Официалното му откриване се е състояло на 16 ноември 1985 година по случай 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър и освобождението от византийско робство.

     Паметникът „Асеневци“ е национален символ, носещ исторически спомен за Велика България на върха на своето развитие и просперитет.

Чамурковата къща за гости е перфектна отправна точка за посещение на забележителностите на красивия ни град.

За ваше улеснение сме качили линк с упътване към Паметник „Асеневци“

Паметник Асеневци
Паметник "Асеневци"