връх Шипка в Стара планина

Връх „Шипка“

Ако Ви е харесала статията, моля подкрепете ни, като оставите отзив тук Благодарим! 🙂

         На приблизително 40 минути път с кола от град Велико Търново се намира една от най-значимите емблеми на България, връх Шипка заедно със своя едноименен Паметник на свободата.

         Връх Шипка, познат още и под името връх Свети Никола, е връх в Стара планина, намиращ се на изток от Шипченския проход и е с огромно културно-историческо значение за страната.

На самия връх с височина от 1326 м. е издигнат Паметникът на свободата в чест на загиналите за свободата на България. Монументът увековечава мястото, отбранявано по време на Шипченската битка през 1877 г. Боевете, проведени по най-високите точки на Шипченския проход (върховете Свети Никола, Орлово гнездо и т.н.), са по-известни още и като Шипченска епопея.

         Паметникът на свободата е тържествено открит от цар Борис III-ти на 26-ти август 1934 г. Построен е изцяло с дарения от целия български народ. Конструкцията е дело на архитекта Атанас Донков, скулптора Александър Андреев и Кирил Шиваров.

         Монументът представлява масивна кула от доломит, висока 31,5 метра с форма на пресечена пирамида. Над входа на кулата е поставен голям месингов лъв, за чието положение са се водили политически спорове между България, Румъния, Турция, Гърция и Сърбия. Всяка една от страните в дебатите е виждала потенциален намек в значението на посоката на лъва. В крайна сметка е решено лъвът да бъде с лице към изток. Той е с дължина 8 метра и височина от 4 метра. На останалите страни на кулата са изписани имената на местата, на които са се водили сраженията: Шипка, Стара Загора и Шейново.

Интересен факт е, че камъните, с които е изграден паметникът са обработвани ръчно и транспортирани до него чрез волски каруци.

На приземния етаж на Паметника на свободата в голям мраморен саркофаг се съхраняват костите на далите живота си в борбите за свобода руски войни и български опълченци. Над приземието има още 4 етажа с изложения на бойни реликви и реплики, а от върха на кулата се разкрива спираща дъха панорамна гледка към върха Шипка и околността.

        Връх ШипкаПаметникът на свободата и околните исторически места в района на комплекса Шипка са от най-висока значимост за целия български народ. Те са символ на признателност, памет за слава и почит към традицията.

Известността на върха Шипка се дължи и най-вече на великите възрожденски български писатели, а едно от най-известните произведения, възпяващи героизма и величието на това свято място е одата „Опълченците на Шипка (11 август 1877 г.)“ от Иван Вазов.

 

Отворете упътване към връх Шипка от Чамурковата къща от този линк

Връх Шипка в Стара планина
връх Шипка в Стара планина